علی دایی یک قهرمان، پهلوان یا مرد موفق معمولی نیست. دایی چنان حجم از موفقیتهای علمی، ورزشی و اقتصادی را تجربه کرده است که او را در سطح برترین ورزشکاران دنیا مثل لیونل مسی و کریس رونالدو قرار میدهد.
به گزارش دنیای مردان در دنیای پویای ورزش و موفقیت، افراد کمی هستند که بتوانند با جایگاه افسانهای برابری کنند. علی دایی نه تنها به خاطر دوران فوتبالی فوقالعادهاش، بلکه بهخاطر میراث حسرت برانگیز و دست آوردهای کم نظیرش همیشه مورد توجه مردم بوده است.
علی دایی؛ فرزنده ایران و قهرمان دنیا
داستان دایی ۱۴ بهمن ۱۳۴۸ (در شناسنامه ۱ فروردین ۱۳۴۸) در محله خیرال اردبیل آغاز می شود؛ جایی که او در خانواده دایی به دنیا آمد و گامهای اول خود را برای موفقیت برداشت.
دایی کودکی آسانی نداشت و آن طور که خودش تعریف میکند از کودکی اهل کار بود. او از بلا تا بیسکوییت فروشی را تجربه کرد. دایی میگوید از 10 سالگی کار میکرده و با پول سه ماه کار در تابستان هزینه مدرسه خود را تامین میکرده است.
دایی در سال ۱۳۶۶؛ در رشته مهندسی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب قبول شد و دو ترم هم به دانشگاه رفت؛ ولی در سال ۱۳۶۷ دوباره در کنکور شرکت کرد و اینبار در رشته مهندسی متالورژی دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته شد و لیسانس خود را بهمن ماه سال ۱۳۷۱ از همان دانشگاه دریافت کرد.
علی دایی مرد قهرمانی و افتخار
فهرست افتخارات دایی گسترده و درخشان است و به خصوص افتخارات فردی او را تنها میتوان با اسطورههای دنیای فوتبال مقایسه کرد. دایی با زدن ۱۰۹ گل در ۱۴۹ بازی ملی بهترین گلزن تاریخ تیم ملی فوتبال ایران و دومین گلزن برتر جهان در رده ملی، شناخته میشود. او در نظرسنجی سایت کنفدراسیون فوتبال آسیا با کسب «۵۹ درصد» آراء مخاطبان، به عنوان بهترین مهاجم تاریخ جام ملتهای آسیا و بهترین مهاجم بعد از انقلاب در ایران انتخاب شد. دایی با ثبت ۱۴ گل، رکورد بیشترین گلزنی در تمام ادوار جام ملتهای آسیا را در اختیار دارد.
دایی نخستین بار در سال ۱۳۷۲ به عنوان بازیکن جانشین در مقابل پاکستان در جام اکو برای تیم ملی به میدان رفت او در ۱۴۹ بازی، ۱۰۹ گل (بر اساس آمار برنامه نود ۱۰۷ گل) برای تیم ملی ایران به ثمر رساندهاست و رکورد دار گلزنی در رده ملی میباشد. او در ششمین حضور خود در ترکیب تیم ملی، اولین گل خود را در سال ۱۳۷۲ برابر تایوان در رقابتهای انتخابی جام جهانی ۱۹۹۴ به ثمر رساند.
او در تاریخ ۱۳ مهر ۱۳۸۰ برای صدمین بار در مقابل تایلند پیراهن تیم ملی را بر تن کرد.
علی دایی؛ مربی خوب با دورانی کوتاه
علی دایی دوران مربیگری خود را به عنوان سرمربی و بازیکن در تیم سایپا شروع کرد و توانست این تیم را در لیگ برتر فوتبال ایران (جام خلیج فارس) در سال ۱۳۸۵ به قهرمانی برساند. او در تاریخ ۱۲ اسفند سال ۱۳۸۶ به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران انتخاب شد، اما در ۸ فروردین ۱۳۸۸ و پس از شکست از عربستان در ورزشگاه آزادی، از سمت خود برکنار شد.
دایی در سال ۱۳۸۸ به سرمربیگری پرسپولیس تهران انتخاب شد که توانست در فصل اول حضور خود این تیم را قهرمان جام حذفی ایران کند. او در فصل دوم حضور خود در پرسپولیس نیز مجدداً این تیم را به قهرمانی جام حذفی رساند، اما در نهایت در سال ۱۳۹۰ از این تیم جدا و به راه آهن تهران پیوست.

او پس از راه آهن، مربیگری در تیمهای همچون پرسپولیس، صبا قم، نفت تهران و سایپای البرز را تجربه کرد که حاصل آن قهرمانی در یک جام حذفی سال ۱۳۹۵ با تیم نفت تهران بود.
لیست افتخارات فردی علی دایی
- بازیکن سال فوتبال آسیا: ۱۹۹۹
- دومین بازیکن سال فوتبال آسیا: ۱۹۹۶
- بهترین بازیکن ایرانی قرن بیستم به انتخاب فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال
- دومین گلزن بازیهای ملی مردان جهان در تمام ادوار: ۱۰۹ گل
- بهترین گلزن بینالمللی مردان جهان (۲): ۱۹۹۶، ۲۰۰۴
- بهترین گلزن جام ملتهای آسیا: ۱۹۹۶ (۸ گل)
- بهترین گلزن بازیهای آسیایی: ۱۹۹۸ (۸ گل)
- بهترین گلزن قهرمانی فوتبال غرب آسیا: ۲۰۰۴ (۵ گل)
- بهترین گلزن لیگ برتر خلیج فارس: ۸۳–۱۳۸۲ (۱۶ گل)
- عضو تیم منتخب قرن ۲۰ فوتبال آسیا به انتخاب فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال (IFFHS)
- عضو لیست ده بازیکن برتر تاریخ فوتبال آسیا به انتخاب ایاسپیان
- عضو تالار مشاهیر فوتبال آسیا: ۲۰۱4
مردی برای صنعت و تجارت
علی دایی برخلاف بسیار از فوتبالیستهای ایرانی یک فعال اقتصادی باهوش و یک تاجر زبر دست است. او در مصاحبه با عادل فردوسیپور به تجربه اولین شراکتهای اقتصادی خود اشاره میکند و میگوید چطور یک مغازه فروش لوازم ورزشی را راه اندازه کرد.
او در سال ۱۳۸۸ به عضویت اتاق بازرگانی تهران درآمد. واردات و تولید البسه و لوازم ورزشی، سرمایهگذاری دربخش مسکنو برجسازی در شمال تهران، فعالیت در حوزه مواد غذایی و تجارت فولاد از جمله فعالیتهای اقتصادی هست که دایی انجام میدهد. دایی مدیریت رستوران و جواهرفروشی خود را نیز به همسرش مونا فرخ آذری واگذار کردهاست.
میراث دایی؛ مردی فراسوی قهرمانی و ثروتسازی
با وجود قهرمانیها متعدد میراث دایی بسیار فراتر از رکوردهای گلزنی قابل توجه او است. دایی الهام بخش نسلهای جدیدی از ورزشکاران است. دستاوردهای او به عنوان یادآوری است که موفقیت واقعی فقط در مورد دستاوردهای شخصی نیست، بلکه در مورد میراث پاک نشدنی است که فرد در جهان به جا می گذارد.
علی دایی فقط یک اسطوره فوتبال نیست. او گواهی زنده بر قدرت دستاوردها و میراث ماندگاری است که میتوان خلق کرد. او به جز تمام فعالیتهای فوتبالی خود لیست بلند بالا از فعالیتهای خیریه دارد.
کارهای خیریه علی دایی
علی دایی در شهرک گلستان شهر زادگاهش (اردبیل) یک مدرسه در مقطع متوسطه (هنرستان کار و دانش) به نام ابوالفضل دایی (پدرش) و چند مدرسه دیگر ساختهاست و از خیرین مدرسهساز اردبیل بهشمار میرود. او به جز این سفیر یونیسف در ایران است و در زلزلههای مختلف مثل زلزله کرمانشاه فعال بوده است. دایی نشان درجه سه شجاعت ایران را نیز دریافت کرده است.
زندگی دایی به ما یادآوری می شود که موفقیت فقط مربوط به دست آوردهای شخصی نیست، بلکه به تأثیر ماندگاری که شخص بر جهان می گذارد نیز بستگی دارد. علی دایی سرمشق این اصل است و منبع الهامی ماندگار برای هر کسی است که میخواهد موفق باشد.